Thursday, 27 February 2014

Mashed potato gravy dates ~ ermmm nyummyyy





Kene update blog laju2 nih sementara Qisya tido. Ok , menu ni antara menu favourite Qisya. Ummi pun suka. Senang sangat nak buat.

Bahan-bahan ::
* Kentang
* Unsalted butter
* Kurma




Yeah yeah...ummi buat mashed potato kuah kurma ush ushh dap dapppp

Amboihhh sampai ber break dance Qisya. Sabo je laaa


Cara - caranya ::
  • Rebus kentang sehingga lembut
  • Padam api, tos air
  • Lenyekkan kentang bersama unsalted butter untuk rase lagi lemak berkrim
Untuk kuah pula ::
  • Rebus kurma sehingga lembut. Buang biji dan kulit terlebih dahulu. Nadia suka masak guna kurma Mariam sebab lembut, lemak manis dan tak payah buang kulit sebab kulitnye lembut sangat macam takde kulit.
  • Jangan buang semua air rebusan kurma. Blend kurma dan campur sedikit air rebusan kurma. Kalau ade lebihan lagi, jangan buang dulu
  • Ambil sedikit puree kurma ( agak2 cukup untuk makan dengan kentang tu ), campur dengan sedikit air rebusan kurma tadi. Jangan cair sangat dan jangan terlalu pekat. Macam dalam gambar tu should be ok :)
Buatla bentuk bulat ke bentuk bear ke dan curah kuah kurma atas kentang.



Hidangkan pada si manja anda. Mulakan dengan bismillah dan doa makan. Selamat mencuba!! ;D

No comments:

Post a Comment