Tuesday, 11 February 2014

Cekodok Labu


Alhamdulillah. Masih bernyawa dan berpeluang meneruskan kehidupan dan memperbaiki diri untuk menjadi yang terbaik untuk Penciptaku, Allah S.W.T. In shaa Allah :)

Morning chenta :)



Lamenye tak update blog. Busy benau kalah vvip. Memanglah…kalau vvip ade PA bodyguard maid bagai. Ni semua urus sendiri, tu yang tak menang tangan. ;p

Sejak Qisya da masuk 9 bulan ni, kene pantas buat kerja. Masak kena awal sebab pagi bangun dah cari makan lepas menyusu. Kalau lambat mulalah merengek. Sekarang ni, kalau nak buat apa pun, tak boleh lepas pandang kat si comel tu. Merangkak mengesot menggeledah semua pantas. So, ummi kene focus and alert kat Qisya. Kalau letak kat walker ko hingat selamat? Dia da pandai nak masuk bilik, bilik air, dapur…asal boleh jalan. Ape pun, ai enjoy sangat jage Qisya. Biarlah Qisya lasak aktif, ummi pun bolela kurus. hik3

Ummi nak buat cekodok labu gebu untuk Qisya as breakfast.

Bahan – bahan ::

Labu manis ( 2 slices. Potong je ikut alur bentuk labutu )
2 sudu makan tepung atta ( agak2 labu tu boleh dibentuk , just nice ler tu. Tapi jangan letak banyak sangat, hilang kesedapan labu tu nanti )
1 biji telur ( yang belum intro, tak campur telur pun xpe )


Cara – cara ::
  • Kukus labu sehingga lembut. Lenyek2 dengan garfu
  • Campur semua bahan >> tepung atta telur dan air suam sikit
  • Gaul sebati
  • Panaskan api dan goreng. Nak pakai pure olive oil boleh, guna unsalted butter pun boleh
  • Jangan goreng sehingga terlalu garing. Kalau untuk mak budak bolehla but untuk baby, agak2 dah garing skit, dah ok la tu.
  • Tunggu suam dan hidangkan pada si manja. Selawat serta bismillah :)



Makan panas2 suam2...ufff sedap!


Ni goreng kali kedua campur cheese skit. Sedap!




Nak lagi ummiiiiii




Cubalah untuk si manja anda! Pasti suka ;D

No comments:

Post a Comment