Tadaaaa !!! *(^__^)*
Busy nyee ~ ape yang busy ntah sampai berhari nak post entry tak dapat2. Kepam jela. Hu3. Ok lah. Sebut pasal STOK puri ni, sameje mcm ebm. Puree pun boleh disejukbekukan okeyh. Boleh
tahan sampai 3-6 bulan tapi seeloknya buat stok 2 minggu je. Lagi bagus bagi
baby makan yang fresh. Kene bangun awal skit la nak rebus itu ini then blender
skali masuk dalam thermos / warmer anto kat pengasuh. Kadang2 Nadia pun buat stok jugak tapi untuk 2-3hari je ( kalau si MALAS da melande, senang...main campak2 je huhuu ). Lain kes kalo emergency , seharian kat luar rumah dengan baby, so standby bawak bekal puree. Puree yang dah dikeluarkan tahan 24 jam tapi seeloknya dihabiskan mase dah cair tu, next stok untuk makan tengah hari dan petang masukkan dlm cooler bag.
Faham tak ape ai bebel ni? Ok contoh, Nadia ade job untuk make up atau booth. Pagi bangun solat Subuh, siap2 keluarkan 2-3 ketul puree dan masak bubur / oat yang dah direndam semalaman. Sebelum keluar bagi anakku mamam dulu. Then bawak bekal bubur / oat dalam thermos/warmer. Agak2 dah nak keluar rumah dalam pukul 9, keluarkan frozen puree letak dalam tupperware atau plastik kedap udara tu letak dalam cooler bag atau dalam polysterine yang berisi ais. Tu untuk mamam tengah hari dan petang. Ada faham adik manis? Ok good (◕^^◕)
Eh, tak explain lagi macam mane nak buat stok purilaaa...hihii sabo jelaa
Faham tak ape ai bebel ni? Ok contoh, Nadia ade job untuk make up atau booth. Pagi bangun solat Subuh, siap2 keluarkan 2-3 ketul puree dan masak bubur / oat yang dah direndam semalaman. Sebelum keluar bagi anakku mamam dulu. Then bawak bekal bubur / oat dalam thermos/warmer. Agak2 dah nak keluar rumah dalam pukul 9, keluarkan frozen puree letak dalam tupperware atau plastik kedap udara tu letak dalam cooler bag atau dalam polysterine yang berisi ais. Tu untuk mamam tengah hari dan petang. Ada faham adik manis? Ok good (◕^^◕)
Eh, tak explain lagi macam mane nak buat stok purilaaa...hihii sabo jelaa
·
Ice cube tray ~ ai beli dekat Giant . 2 ni RM 3
tak silap. Beli yang ade penutup ye. Dalam freezer tu letak macam2 dengan ayamnye ikannye sotongnye. Nak elak bau dan bakteria, tutuplah puree itu dengan penuh kasih sayang ok mommies. hihiii. Errr... ice cube tray opkosh la pink kaler. Sangat berguna tau =)
Okey...mula mula, buat puree mcm biase. Kupas
kulit, basuh bersih ( seeloknya pakai air masak )
Then diced or sliced macam ni ::
Then diced or sliced macam ni ::
![]() |
Lepas tu steam dalam 10 - 15 minit ( agak2 buah dah lembut ) . Nadia pakai steamer rice cooker. Pakai steamer yang 3 tingkat tu pun boleh. Asal boleh steam uols ^ ^,
Biarkan sebentar kasi hilang panas tu, then blender sampai halus. Letak dalam ice cube tray…dan juga letak dlm mulut skit sebagai tanda penghargaan masak untuk anak…kih3
![]() |
Tengok pun dah terliur ~ haih |
Seterusnya, letak
di bahagian sejuk beku. Ini hasilnya ::
![]() |
Jangan bagi baby sejuk2 mcm ni. Sebelum nak hidang tu, keluarkan awal skit |
Kalau mommies nak buat stock banyak2,
jangan lupe label name food and tarikh dibekukan okeyh. Janji? Eh...
Kalau nak gune puree, mase tgh masak bubur
/ oat tu, agak2 dah nak masak terusje campurkan dan kacau sehingga sebati. Atau,
malamtu siap2 letak kat peti sejuk bahagian bawah. Jangan semua tau, yang nak
digunakan sahaja contoh macam di atas , 3 ketul puree. Esok pagi bangun, terusje campur dgn
bubur/oat yang dasiap masak. Senang kan ^_^
sgt membantu menu awak...tq
ReplyDelete