Haritu Nadia cakap nak share cara-cara buat Banana Oat kan. Ni dia entry nye! Banana oat sesuai untuk bayi 6 - 8 bulan =)
Senang sangat nak buat banana oat ni. Anak suke ummi pun
suke. Eh? Manela badan ko xnaik Nadia oii. Makanan anak ponn ngapp jugak…
hahaha
Bahan-bahan ::
* Oat ( rolled oat organic - good for babies )
* Pisang emas ( Nadia selalu bagi pisang emas )
Rolled oat direndam semalaman. Selalunya Nadia rendam lepas
maghrib atau lps Isya’ . Sebelum Qisya tido la. Kalau Qisya dah tido, ummi pun
turut serta ◕ ‿-
Bahan-bahan untuk rendaman ::
1 CAWAN OAT
1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
LEMON ( SEPERTI DaLaM GAMBAR )
2 CAWAN AIR ( AGAK2 TENGGELAM OAT TU OK LA )
Tepung gandum tu nampak mcm over kan? Hahahaa…ni mase first
time buat la ni. Salah bace info. Satu sudu besar patutnye, den lotak 1 cawan
tepung gandum. Confident plak tu amik gambo. Nasib baik bace balik instruction.
Kalau tak buat cekodok oat jelaa. Kih3
Rendam dengan air dan perah lemon tu...
Rendam dengan air dan perah lemon tu...
OK. Dah rendam semalaman, esok pagi dalam pukul 7.30 atau
8.00, Nadia buang air rendaman, tos oat, letak air baru dengan oat dalam periuk
, masak oat macam nak masak bubur. Ade
mommies yang guna air rendaman tu terus masak dgn oat tu. Bole juge . Terpulang
uols. Ikut cara masing2
。 ◕‿◕。
Masak oat pun macam masak bubur, jangan basah sangat jangan
kering sangat. Agak2 dah nak kering tu ( ade air skit2 ) tutup api, biarkan
seketika. Agak2 dah suam2 tu bolehla blender dengan pisang. Hidangkan pd diri
sendiri & tersayang. Eh? Hi3…ummi jangan nak over sgt sampai makanan Qisya
pun boleh berselera. Gi buat yang lain! ……..Okey2 ;P
Nyummeahhh! Sekian saje untuk entry kalini ~ weeee Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
No comments:
Post a Comment